Hoppa till huvudinnehåll

18

April

AI för mindre företag - DigIT Hub AI fika-till-fika workshop

Illustration. Logotyper för arrangerande organisationer.
Tid: 2023-04-18 09:30 till 15:30 Konferens

Ett arrangemang inom projektet DigIT Hub AI

OBS! Anmälan för utställare och för att delta på plats är stängd. Du kan fortfarande anmäla dig för att delta online.

Det EU-finansierade projektet DigIT Hub AI arbetar under 2022/23 med att bistå och stimulera små och medelstora företag i att förbättra sin förmåga att använda AI-tekniker i verksamheten. Den 18 april bjuder vi in till en heldag för att belysa och diskutera utmaningar och konkreta exempel på hur man kan hantera tekniska, hållbarhetsmässiga och juridiska aspekter.

Vi blandar presentationer från forskningsfronten inom olika områden med konkreta exempel och erfarenheter från mindre företag som startat sin AI-resa. Under pauserna är det utställningar, mingel och fika. 

Arrangemanget vänder sig framför allt till små och medelstora företag i Skåne och Blekinge. Det är kostnadsfritt att delta och alla intresserade är välkomna. Bäst utdelning får den som deltar på plats i Lund, men det går även att delta online.

När: 18 april 2023

  • på plats i Lund: 09:30 - 15:30
  • online på zoom: 09:55 - 12:00 och 13:10-15:00

Var: E:A, E-Huset, Ole Römers väg 3 i Lund och online.

Talade språk: Svenska och engelska

Anmälan

Det är kostnadsfritt att delta. ​​​Anmäl dig på ai.lu.se/sv

Bidra till innehållet

Gör du exjobb inom AI under våren eller arbetar du inom ett mindre företag som är i början sin AI-resa är du välkommen att dela med dig av dina erfarenheter i en utställning under pauserna. Anmäl intresse på ai.lu.se/sv.

Program och hållpunkter

9.30: Registrering, fika, utställningar och mingel

9.55 Onlinemötet öppnar (zoom)

Onlinevärd: Jonas Wisbrant, AI Lund, Lunds universitet

10.00 Introduktion till dagen (E:A)

Moderator: Anamaria Dutceac Segesten, docent, strategisk kommunikation, Lunds universitet

10.05 AI-förordningen -  The EU Artificial Intelligence Act 

Johan Axhamn visar påutmaningar och möjligheter ur ett juridiskt perspektiv genom att presentera den högaktuella och riskbaserade reglering av AI (The AI Act) som EU förväntas anta under våren. Johan Axhamn är universitetslektor vid institutionen för handelsrätt, Lunds universitet.

10.25 AI för tillverkning och andra fysiska processer 

Kalle Åström ger en översikt över hur AI kan användas för att övervaka, styra och optimera inom tillverkning och förklarar hur olika tekniker kan fungerar. Kalle Åström är professor i matematik med inriktning på bildanalys vid Lunds universitet. Kalle är även koordinator för AI Lund.

10.40 DigIT Hub AI och missionföretag inom tillverkning och produktion

Janos Olajos och Kalle Åström presenterar det EU-finansierade projektet DIgIT Hub AI och några av projektets missionföretag. Janos Olajos, Mobile Heights, är projektledare för DigIT Hub AI.

Eva Vati, VD Verifyagency, bererättar om företagets AI-resa.

11.05 AI för miljön

Paul Davidsson ger en översikt över hur AI-teknologier kan användas för att minska energiförbrukning och inom andra områden för att förbättra klimat och miljö. Paul Davidsson är professor institutionen för datavetenskap och mediateknik och ingår i forskningscentrumet research Internet of Things and People vid Malmö universitet.

11.20  DigIT Hub AI:s missionföretag inom energi och miljö

Marie M Lavsen, VD för Packbridge, och Paul Davidsson presenterar några av DigIT Hub AI:s missionföretag*.  Martin Enocson, VD Frontpac, delar med sig av erfarenheter från företagets AI-resa.

11.40 Hur små och medelstora företag kan ta till sig AI för att förbättra verksamheten

I den här presentation redogör Arezoo Sarkheyli-Hägele effekten av avancerad maskininlärning inom olika affärssektorer med hjälp av autonoma eller mänskliga stödsystem. Hon visar sedan hur AI kan förbättra beslutsfattandet genom intelligenta förutsägelser, optimering, modellering, rekommendationer och beslutsstöd och avslutar med en diskussion om framtiden för affärsmöjligheter och hur företag kan ta till sig AI för att förbättra verksamheten. Arezoo Sarkheyli-Hägele är universitetslektor vid institutionen för datavetenskap och mediateknik och ingår i forskningscentrumet research Internet of Things and People vid Malmö universitet.


12.00 Lunch, utställningar och mingel


13.10 Online-mötet öppnar för eftermiddagen

13.15 Hur påverkar man AI om man inte är Elon Musk?

Michael Strange beskriver utmaningar som för närvarande begränsar individers möjligheter att påverka utvecklingen av AI-system i syfte att motverka risken att systemen för vidare fördomar eller obalans i den underliggande datan. Michael ger sedan exempel på hur man genom aktivt deltagande från relevanta intressenter kan bidra till bättre system och belyser sedan vad aktivt deltagande betyder för demokrati och lönsamhet ur små och medelstora företags perspektiv. Michael Strange är universitetslektor i globala politiska studier vid Malmö universitet.

13.35 DigIT Hub AI:s missionföretag inom människobaserad AI 

Pernilla Lavesson, nätverks- och affärsutvecklare vid Media Evolution och Arezoo Sarkheyli-Hägele presenterar några av DigIT Hub AI:s missionföretag. Katarina Kjell, Chefspsykolog på Ablemind, delar med sig av erfarenheter från deras AI-resa

 

14.20 Avslutande diskussion och frågestund - fokus socialt hållbar AI

15:00 - 15.30 Fika, utställningar och mingel


Anmälan

Det är kostnadsfritt att delta. ​​​Anmäl dig på ai.lu.se/sv.

Anmälan för att delta med exjobbsprojekt eller mindre utställning stänger den 6 april.

Anmälan för att delta på plats i Lund stänger den 14 april.


Organisation & kontakt



Om händelsen
Tid: 2023-04-18 09:30 till 15:30

Plats
E:A, E-Huset, Ole Römers väg 3/Johan Ericssons väg 2 i Lund och online

Kontakt
Jonas [dot] Wisbrant [at] control [dot] lth [dot] se